Ojenna käsi tarvitsevalle

Kirjoittaja: Henna Kupsala

Kirjoitus on julkaistu Raahen Seudussa kolumnina 19.12.2014

Joulu on antamisen aikaa. Viimeisen kuukauden sisällä olen huomannut eri puolilla Pohjois-Suomea nousevan pystyyn uusia hankkeita joissa kauppojen ylijäämäruokaa jaetaan vähävaraisille. Asialla ovat tavalliset ihmiset, sellaiset kuin kuka tahansa meistä. Yhdistävänä tekijänä heillä on auttamisen halu sekä tahto tehdä jotain asian eteen.

Avun tarvitsijoita on paljon. Antajia vähän. Ylimääräistäkin olisi kun vaan olisi kuka antaisi. Suomessa 10-15% ruoasta, eli noin 400 miljoonaa kiloa, heitetään roskiin. Maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat loppuivat jo 18.8.2014. Sen jälkeen ihmiskunta on käytännössä sahannut omaa oksaansa. Meillekin tuodaan iso määrä ruokaa – ja muita luonnonvaroja – ulkomailta. Paljon menee roskiin niin kotimaista kuin tuontitavaraakin ja silti jossakin nähdään nälkää. Yhtälö on kestämätön eikä järjellä selitettävissä.

Globaalin hädän lisäksi on hyvä katsoa lähelle. Rakasta lähimmäistäsi on tuttu ohje meille kaikille. Lähimmäinen, joka apua tarvitsee, voi olla kuka tahansa. Se voi olla rakas ystävä, tuntematon vastaan tulija tai se jonka kanssa ei ole koskaan tullut toimeen. Kun ajattelee niin, on lohdullista, että silloin minäkin olen kenen tahansa lähimmäinen. Kukaan ei ole yksin.

Käden ojentaminen tuntemattomalle on samalla kädenojennus monelle muulle ja myös itselle. Hyvä lähtee kiertämään ja tulee aina takaisin. Kun auttaa jotakuta, jää siitä avun saajalle usein muisto joka konkretisoituu avun antamisena silloin, kun jollakin toisella on hätä. Niin yksi hyvä teko muuttuu kahdeksi, kohta kymmeneksi, ja joskus jonakin päivänä kun kaadut jäätiköllä etkä pääsekään omin voimin ylös, jostain ojentuu se tuntemattoman käsi johon voit turvallisesti tarttua.

Tehdään toisillemme hyviä asioita ja autetaan kaveria mäessä. Tekojen ei tarvitse olla suuria. Joskus pelkkä hymykin riittää pelastamaan toisen päivän ja auttaa eteenpäin. Pienistä puroista se suurikin virta kasvaa; maailma on sellainen jollaiseksi sen itse teemme. Hyvää Joulua kaikille!