Tuulivoima-alueet

Julkaistu Raahen Seudussa 16.3.2012

Alkuperäinen lehtileike

Tuulivoimala-alueet

 

 

Aina vain hullummaksi käy meno. On isoja, on pieniä projekteja. Kaikille projekteille näyttää olevan yksi yhteinen piirre, nimittäin se ettei ihmisten asuinpaikkoja kunnioiteta ollenkaan ja maaseudusta tehdään asumiskelvotonta aluetta!

Raahen kaupungin kaavoitusohjelma /2012, kertoo karua kieltä, lähes kaikki maa alueet, joita ei ole ennen kaavoitettu, ollaan kaavoittamassa tuulivoimalle tai alue kuuluu lähivaikutusalueeseen! Kannattaa tutustua ohjelman 3. sivulla olevaan karttaan.

Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Siikajoella on vielä pysytty maltillisuudessa, mutta sielläkin alkaa mopo jo keulia kovaa kyytiä. Tarkoitan Raahen ja Siikajoen rajalla olevaa Mastokankaan suunniteltua voimala-aluetta, alue on tosi lähellä asutusta. Asukkaiden mielissä on alkanut pyörimään luku 2 km:ä vähimmäisetäisyydeksi asuntoon! Onko tämäkään riittävä? Sitä ei voi vielä tietää, koska näin suurista voimala-alueista ei ole kokemusta! Itse ottaisin vielä lisää etäisyyttä!

Kysyin jokin aika sitten maanomistajalta, joka oli tehnyt esisopimuksen voimalasta, ottaisiko hän noin lähelle asuntoa tuulimyllyn? Vastaus oli ”En tietenkään!”, että silleen. Tästä voi päätellä ahneuden määrää, jolla toisten asuinympäristöä ollaan pilaamassa! Olen edelleen sitä mieltä, että voimaloita voi rakentaa, muttei toisten takapihoille. Hyvästä paikasta on esimerkkinä Rautaruukin alueella olevat, eivät aiheuta lisää melu yms. haittoja asukkaille.

Onko asuminen ja rakentaminen maaseudulle tulevaisuudessa mahdollista?  Ne ihmiset jotka haluavat asua maaseudulla ovat siellä, joko harjoittamansa maatalouselinkeinon takia tai sitten hakevat laatua asuinympäristölleen!

Nyt on aika aktivoitua ja kaataa kaikki liian lähelle asuin ja mahdollisia asuin paikkoja suunnitellut hankkeet!

Nyt on kunnallisvaalivuosi, ehkä olisi syytä miettiä ketä äänestää ja selvittää kanta myös näihin asioihin ennen äänestystä.

 

Jari Ojala

Relletti-Ojalanperä